Waarom is de U-waarde zo belangrijk?

Wat houdt U-waarde in?

U-waarde staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt. Deze coëfficiënt geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door een constructie en het gebruikte materiaal van deze constructie. De eenheid U-waarde staat voor het volgende: W/m²K, voluit geschreven is dat Watt per vierkante meter per graden Kelvin. De regel is hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal of de constructie isoleert.

Waarom is de U-waarde zo belangrijk?

U-waardes zijn zo belangrijk omdat ze te maken hebben met hoe goed uw kozijnen en deuren isoleren. Isolatie is geen overbodige luxe. Behalve dat het op de lange termijn goed is voor uw portemonnee, is het ook een hele groene keuze.

Lage of hoge U-waarde

De U-waarde van kozijnen, ramen en deuren is bepalend voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat uit de woning. De U-waarde wordt berekend door de warmteoverdracht door het raamkozijn of deur te delen door het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitentemperatuur.

Een lage U-waarde betekent dat er weinig warmte verloren gaat, dus een hoge isolatiewaarde. Een hoge U-waarde laat juist veel warmte verloren gaan en heeft dus een lage isolatiewaarde.

Het is belangrijk om te weten dat bij de U-waarde van een raam gekeken wordt naar het type raam, de grootte van het raam, de kwaliteit van de afdichting én de dikte van de beglazing. Er zit een verschil in U-waardes als het gaat om enkel glas, dubbel glas, dubbel glas HR++ en triple glas HR+++. Bij PUUR Kozijn werken we altijd met HR++ of HR+++ glas. Een dubbel glas heeft een U-waarde van gemiddeld 1.0, bij triple glas moet u denken aan gemiddeld 0.6. 

In Europa is de richtlijn voor energieprestatie van nieuwe gebouwen dat deze ramen en deuren moeten hebben met een U-waarde van minder dan 1.3 W/m²K. In een nieuw huis wordt daarom altijd met HR++ of HR+++ glas gewerkt. Bij renovatie van bestaande huizen ligt het aan de ruiten die beschikbaar zijn, dit kan dubbel glas zijn, maar is vaak geen HR++ dubbel glas.

De U-waarde van PUUR Kozijn

Als we het over kozijnen hebben, moet er natuurlijk glas in en als u grote ramen hebt dan is er nogal een groot oppervlakte waar u rekening mee moet houden. Daar wilt u dan wel een goed isolerend glas in hebben. Bij PUUR Kozijn werken we met HR glas. Dit staat voor hoog rendement. De plusjes geven aan dat het rendement extra hoog is. Eenvoudig gezegd is HR++ dubbel isolerend glas en HR+++ triple isolerend. De kozijnen en schuifpuien van PUUR Kozijn komen altijd met HR++ of HR+++ beglazing.

U-waarde in stijl

We hebben voor 2023 onze collectie uitgebreid met Fugoslide schuifpuien van Profel. Het is een elegante en stabiele constructie beginnend met een U-waarde van 1 of lager. Hierbij kunt u kiezen uit een aluminium schuifpui en een kunststof schuifpui.

Vragen over onze kozijnen of schuifpuien?

We kunnen het ons voorstellen dat u nog meer vragen heeft over de U-waarde in samenhang met onze kozijnen en schuifpuien. Of misschien heeft u vragen over de subsidiemogelijkheden. Neem dan gerust contact met ons op, onze specialisten zitten voor u klaar!

 

Meer berichten

Gratis Adviesgesprek

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam