Waarom is EPC-waarde belangrijk?

EPC-waarde-belangrijk-voor-energiezuinig-wonen

In deze blog staat het energiezuiniger maken van uw woning centraal. We leggen uit wat EPC-waarde precies is en hoe u daar invloed op kunt uitoefenen om energiezuiniger te wonen.

Waarom is EPC-waarde belangrijk?

Momenteel draait alles om zo energiezuinig mogelijk leven. Hier hoort een energiezuinige woning ook bij. Hoe energiezuinig uw woning is, wordt bepaald door de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) en dit is weer een onderdeel van de energieprestatienormering (EPN). Over het algemeen geldt hoe energiezuiniger uw woning is des te lager de norm.

Welke EPC is energiezuinig

Het EPC-cijfer vertelt je eigenlijk hoeveel energie er nodig is om je woning te verkoelen of te verwarmen. Voorheen hadden we niet echt verkoeling nodig in een woning en waren we maar wat blij als de temperatuur in de zomer boven de 25 graden uitkwam. Dat is vandaag de dag wel anders. De zomers kunnen op sommige plekken in Nederland ongekend heet en droog worden. Dit is ook een van de redenen dat verkoeling ook steeds belangrijker wordt. Als we energiebesparing goed toepassen wordt er meer gebruik gemaakt van duurzame energie en zo beperken we de verbranding van fossiele brandstoffen. De EPC norm is in de loop der jaren steeds strenger geworden. In 2006 was het nog 0,8, in 2015 0,4 en nu zitten we op een EPC norm van 0. Eenvoudigweg betekent dit dat je de nodige energie die je opwekt om comfortabel te wonen een gebruik van 0 moet hebben. We hebben het dan over warm kraanwater, verwarmen, koelen, pompen, hulpenergie, verlichting en ventilatoren. We rekenen de stroom voor keukenapparatuur en andere huishoudelijke apparatuur zoals stofzuigen en achter de computer zitten even niet mee.

Hoe werken ramen en deuren hierin mee

Ramen en deuren hebben een U-waarde. De U-waarde betreft niet het type glas, maar hoe het is bevestigd in het kozijn en hoe het kozijn op zijn beurt in de muur zit. Al deze waarden worden meegenomen om een EPC-berekening uit te voeren.

Verlagen van de EPC-waarde

Allereerst is het opwekken van duurzame energie van belang. Denk hierbij aan wind-, water-, en zonne-energie. Als dit niet binnen de budgettaire mogelijkheden ligt is isolatie een goede tweede oplossing. Denk dan vooral aan kozijnen, deuren, het dak, vloeren en muren. Het glas in de kozijnen is ook van belang. Enkel glas is natuurlijk minder goed isolerend dan dubbel glas.

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over het goed isoleren van jouw woning? Dan zou je ook deze blogs kunnen lezen: vallen kozijnen ook onder isolatie subsidie en wat te doen tegen tocht door de ramen.
Natuurlijk zijn onze kozijnen en schuifpuien een stijlvolle oplossing voor een goed geïsoleerde woning.

Als u vragen heeft over onze producten en graag de eerste stap wil zetten naar een energiezuinige woning, neem dan gerust contact met ons op!

 

Meer berichten

Gratis Adviesgesprek

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam