Onderhoud van kunststof en aluminium kozijnen: hoe pak je het aan?

Je aluminium of kunststof kozijnen wil je natuurlijk mooi houden. Het is daarom noodzakelijk dat je ze onderhoud. Maar hoe doe je dat nou? We leggen het je graag uit in deze blog!

Aluminium en kunststof kozijnen worden vaak gekozen omdat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn. De materialen zijn weerbestendig en hoeven niet geschilderd te worden. Daardoor heb je weinig omkijk naar je kozijnen en hoef je eigenlijk alleen maar één of twee keer per jaar je kozijnen schoon te maken. Vergeet dit dan ook niet te doen, zodat jij extra lang van je kozijnen kunt genieten. Hoe je kozijn onderhoud het beste aanpakt? Dat leggen we je graag uit in deze blog. Dus lees snel verder!

Hoe vaak moet je je kozijnen onderhouden?

Het onderhoud van aluminium kozijnen is vrijwel hetzelfde als het onderhoud van kunststof kozijnen. In de meeste gevallen kun je het beste 2 maal per jaar je kozijnen controleren. Let op: dit geldt voor woningen in een landelijke omgeving. Wanneer jouw woning zich bevindt in stedelijk gebied kun je je kozijnen het beste 4 maal per jaar controleren. Dit heeft te maken met het feit dat kozijnen in een stedelijke omgeving sneller vuil worden. Kozijn onderhoud is dan vaker noodzakelijk.

renovatie kozijnen

Kozijnen onderhoud ronde

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de tweejaarlijkse controle ronde voor kozijnen onderhoud. Allereerst bekijk je de scharnieren, de sloten, het raambeslag en eventuele andere bewegende delen aan het raam. Deze onderdelen hebben minimaal 1 maal per jaar een druppeltje zuurvrije olie nodig. (Let op: cilindersloten niet!) Maar het kan ook zeker geen kwaad om dit bij elke controle ronde te doen! Zo blijven alle onderdelen soepel.

Cilindersloten hebben dus een aparte behandeling nodig. Hiervoor gebruik je grafietpoeder, wat je gewoon bij de slotenmaker kunt vinden. Van dit poeder doe je een beetje op de sleutel, waarna je de sleutel een aantal keer in en uit het cilinderslot doet.

Na het checken van de cilindersloten, check je de rubberen raamafdichting. Zit deze nog op zijn plek? Zo niet, dan kun je dit natuurlijk snel verhelpen met een beetje secondelijm. Zorg dat er geen stof of zand meer op zit.

Vervolgens is het van belang dat de silicone laag waarmee het glas en kozijn aan elkaar gekit zijn nog in goede staat is. Controleer dit dus ook minimaal 1 maal per jaar. Wanneer er scheurtjes ontstaan in de silicone kit laag, of wanneer deze los gaat zitten, is het raadzaam deze te vervangen. Je snijdt eerst de oude kit resten weg met een mesje, waarna je een nieuwe kit lijn aanbrengt.

 

Kozijnen schoonmaken

Wanneer je aan de gang bent gegaan met secondelijm of kit, is het natuurlijk belangrijk dat je dit eerst even laat drogen. Wanneer dit niet het geval is, kun je meteen door met de kozijnen schoonmaken. Doordat aluminium kozijnen niet elektrostatisch zijn en kunststof kozijnen vuil en stof weren, zal het vuil op de kozijnen makkelijk te verwijderen zijn. De beste manier voor het schoonmaken van kunststof kozijnen en aluminium kozijnen is daarom eigenlijk heel gemakkelijk; pak lauwwarm water, een zachte spons (geen schuurspons!) en een beetje schoonmaakmiddel, en poetsen maar. Let er wel op dat niet ieder soort schoonmaakmiddel hiervoor geschikt is. Sommige schoonmaakmiddelen zijn namelijk te zuur en kunnen daardoor je kozijn aantasten. Gebruik daarom PH-neutraal schoonmaakmiddel dat niet te agressief is, dus bijvoorbeeld geen spiritus of wasbenzine. Wanneer je de kozijnen hebt schoongemaakt, spoel je ze nog even na met lauwwarm water.

Tip: let er op dat, vooral bij kunststof kozijnen, vuil dat te lang op de kozijnen blijft zitten permanent kan worden. Wanneer er bijvoorbeeld vogelpoep op de kozijnen zit en je dit te lang laat zitten, dan kan dit het materiaal van de kozijnen aantasten. Zo kan er bijvoorbeeld kleurverschil ontstaan. Niet wat je wilt natuurlijk! Zorg er daarom voor dat je tijd maakt voor deze jaarlijkse ronde om je kozijnen te onderhouden.

Meer berichten

Gratis Adviesgesprek

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam