Dubbel HR++ en trippel HR+++ glas

Dubbel HR++ en trippel HR+++ glas

Als u op zoek bent naar manieren om uw woning energiezuiniger te maken, dan is het vervangen van uw huidige kozijnen door kozijnen met dubbel HR++ of trippel HR+++ glas een goede optie. Bij PUUR Kozijn werken we altijd met dubbel HR++ of trippel HR+++ glas. 

Maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van deze glassoorten?

Wat is dubbel HR++ en trippel HR+++ glas?

Dubbel HR++ en trippel HR+++ glas zijn isolerende glassoorten die bestaan uit meerdere glasplaten met daartussen een spouw gevuld met edelgas. Door deze spouw wordt warmteverlies tegengegaan en blijft warmte beter binnen. 

Het verschil tussen dubbel HR++ en trippel HR+++ glas zit in het aantal glasplaten en de spouwbreedte. Dubbel HR++ glas bestaat uit twee glasplaten en heeft een spouwbreedte van ongeveer 15 millimeter. Trippel HR+++ glas bestaat uit drie glasplaten en twee spouwen, en heeft een breedte van ongeveer 9 millimeter.

De voordelen van dubbel HR++ en trippel HR+++ glas

Het vervangen van uw kozijnen door nieuwe kozijnen met dubbel HR++ of trippel HR+++ glas heeft verschillende voordelen:

 • Energiebesparing Door het gebruik van dubbel HR++ of trippel HR+++ glas kunt u flink besparen op de energierekening. Doordat warmte beter binnen blijft, hoeft u minder te stoken om uw woning op temperatuur te houden. Dit kan u al snel enkele honderden euro’s per jaar besparen. 
 • Verbeterd comfort Naast een lagere energierekening zorgt dubbel HR++ en trippel HR+++ glas ook voor een verbeterd woon- of werkcomfort. Doordat warmte beter binnen blijft en kou beter buiten, voelt het binnen comfortabeler aan. Ook heeft u minder last van tocht en geluidsoverlast van buitenaf. 
 • Milieuvriendelijkheid Dubbel HR++ en trippel HR+++ glas zijn milieuvriendelijker dan regulier dubbel glas. Doordat u minder hoeft te stoken, stoot u minder CO2 uit. Ook gaan de glassoorten langer mee dan regulier dubbel glas, waardoor u deze minder snel hoeft te vervangen.

Onderhoud van kozijnen met dubbel HR++ en trippel HR+++ glas

Een ander voordeel van kozijnen met dubbel HR++ en trippel HR+++ glas is het gemakkelijke onderhoud. In tegenstelling tot oudere glassoorten hoeft u dit glas niet vaak schoon te maken. Door de speciale coating blijft het glas langer schoon en is er minder kans op aanslag en vuil. Mocht u toch willen schoonmaken, dan is dat gemakkelijk te doen met een sopje van water en mild schoonmaakmiddel.

De kosten van kozijnen met dubbel HR++ en trippel HR+++ glas

De kosten van dubbel HR++ en trippel HR+++ glas hangen af van verschillende factoren, zoals de afmetingen van het glas en het type kozijn waarin het glas wordt geplaatst. Over het algemeen zijn HR++ en HR+++ glas duurder dan regulier dubbel glas, maar dit verschil wordt vaak binnen enkele jaren terugverdiend door de besparing op de energierekening.

De voor- en nadelen van dubbel en trippel glas

Het een is niet per se beter dan het ander. De verschillen zijn dan ook vrij klein. Het is een persoonlijke keuze voor welk type glas u gaat. Hieronder ziet u wat de voor- en nadelen van elk type glas zijn.

Voordelen dubbel HR++ glas

 • Goedkoper.
 • Kwalitatief glas met een optimale prijs/kwaliteit/rendement verhouding.

Nadelen dubbel HR++ glas

 • Bij sommige woningen is trippel glas verplicht. Dit heeft te maken met de BENG eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen).

Voordelen trippel HR+++ glas

 • Isoleert beter, omdat het een extra glasplaat en extra warmte-reflecterende laag heeft.
 • Bij renovatie kunt u met trippel glas meer subsidie aanvragen.

Voordelen trippel HR+++ glas

 • Een hogere aanschafwaarde.
 • De ruit is zwaarder, waardoor er eventueel extra montagekosten zijn. Er kan bijvoorbeeld een kraan nodig zijn voor de zwaardere ruit.
 • Door de 3 lagen kan de buitentemperatuur verschillen van de binnentemperatuur. Daardoor kan er minder zicht ontstaan door verhoogde kans op condensatie aan de buitenzijde.

FAQ

Wat betekent HR++/HR+++?

HR staat voor Hoog Rendement. HR++ en HR+++ zijn beide varianten van dubbelglas met een hoog rendement. Het verschil zit hem in de isolatiewaarde. Een dubbel glas heeft een U-waarde van gemiddeld 1.0 en bij trippel glas moet u denken aan gemiddeld 0.6. 

Wat zijn de voordelen van HR++/HR+++?

Het belangrijkste voordeel van HR++ en HR+++ is dat het zorgt voor een lagere energierekening, doordat er minder warmte verloren gaat via de ramen. 

Kan ik HR++/HR+++ glas zelf plaatsen?

Het plaatsen van HR++ en HR+++ is een klus die alleen uitgevoerd kan worden door een ervaren glaszetter. Het is belangrijk dat het glas op de juiste manier wordt geplaatst om optimale isolatie te garanderen. Neem contact met ons op voor hulp.

Is HR++/HR+++ glas duurder dan gewoon dubbelglas?

Ja, HR++/HR+++ glas is duurder dan gewoon dubbelglas. De extra kosten worden echter snel terugverdiend doordat er minder warmte verloren gaat via de ramen, wat resulteert in een lagere energierekening.

Is HR++/HR+++ glas veiliger dan gewoon glas?

Ja, HR++/HR+++ glas is veiliger dan gewoon glas. Het glas is namelijk sterker en moeilijker te breken dan standaard glas, waardoor het risico op inbraak en verwondingen bij glasbreuk vermindert. 

Kan ik HR++/HR+++ glas combineren met aluminium kozijnen?

Ja, HR++/HR+++ glas kan gecombineerd worden met zowel aluminium als kunststof kozijnen. 

Heeft u vragen of interesse in kozijnen met HR++ of HR+++ glas?

We kunnen het ons voorstellen dat u nog meer vragen heeft over de verschillende types glas. Of misschien heeft u vragen over de subsidiemogelijkheden. Neem dan gerust contact met ons op, onze specialisten zitten voor u klaar!

Gratis Adviesgesprek

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam